Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Η ομορφιά του μικρόκοσμου

Όταν λέμε χωριό, δεν εννοούμε μόνον τα κτίσματα αλλά και την φύση γύρω από αυτό, στην οποία άλλωστε οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος από την ομορφιά ενός χωριού. Τα Αργύρια έχουν το προνόμιο να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον ανέγγιχτης φύσης, σε ένα μέρος που το WWF έχει αναφέρει ώς ένα από τα καθαρότερα της Ευρώπης. Σε αντίθεση με άλλα χωριά του κάμπου που περιβάλλονται από χωράφια με καλλιέργειες και ... φυτοφάρμακα.

Στα Αργύρια υπάρχουν ακόμα τα πλάσματα που ο θεός έβαλε να ζήσουν μαζί μας. Κάποια από αυτά είναι πολύ μικρά, και δεν τους δίνουμε καμία σημασία μια που η νοοτροπία της εποχής μας επιβάλει να προσέχουμε και να επιζητούμε μόνον το "μεγάλο" και πομπώδες.


Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τον μικρόκοσμο, και ταυτόχρονα τον καταστρέφουμε μετα μανίας. Ποιός ενδιαφέρεται για τα έντομα και τα μικροσκοπικά λουλούδια;

- Ψηφίζουν βρε τα έντομα;
- Ψηφίζουν τα λουλούδια;

Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία επικρατεί στην εποχή μας. Αξία έχει μόνον ότι αποφέρει ψήφους και χρήμα. Ποιός γνωρίζει την ρήση του Αϊνστάιν: " Αν εξαφανιστεί η μέλισσα, ο άνθρωπος έχει μόνον τέσσερα χρόνια ζωής στον πλανήτη".



Αν εξαφανιστούν κάποια άλλα έντομα, τί άραγε θα συμβεί;

Μήπως ήρθε ο καιρός που θα πρέπει να σκύψουμε και να δούμε αυτή την ομορφιά του μικρόκοσμου και να ενδιαφερθούμε γι αυτόν σοβαρά; Άλλωστε τι θα ήταν τα Αργύρια και κάθε παραδεισένιο χωριό δίχως αυτές τι εικόνες;





Μήπως έχουμε κιόλας αργήσει να ενδιαφερθούμε;
Γιατί ξεραίνονται τα έλατα ανά συστάδες;



Να ενδιαφέρθηκε άραγε κανένας γι αυτό; Ποιος ξέρει ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: